Uncategorized

Ciorbă de burtă

Ciorbă de burtă
Ciorbă de burtă
Ciorbă de burtă

Ingrediente:

  • 1,5kg burtă proaspătă, curățată bine;
  • 2 plicuri bicarbonat;
  • 2 lămâi;
  • 2-3 rasoale de vită cu măduvă;
  • 1 picior de porc (adidas-partea cu copita) pârlit și curățat bine;
  • sare;
  • 3 morcovi;
  • 1 pătrunjel rădăcină;
  • 1 păstârnac;
  • 3 cepe medii;
  • 1 linguriță piper boabe;
  • 1 morcov ras;
  • 4 ouă;
  • 300 gr. smântână;
  • 6 căței de usturoi;
  • 2 gogoșari în oțet sau proaspeți;
  • oțet din vin;
  • leuștean verde.

Preparare:

Presărăm burta cu bicarbonat, o punem într-un vas cu 2 lămâi tăiate felii, turnăm apă rece și o punem în frigider 1-2 ore, după care o limpezim bine.

Burta împreuna cu adidasul de porc și oasele de vită se pun la fiert în apă cât să le acopere. Adaugă o linguriță de sare grunjoasă. Când fierbe, spumează, aruncă apa, clătește burta, oasele și piciorul de porc. Taie burta bucăți cât palma și pune-o din nou la fiert cu oasele și piciorul de porc, în apă rece. Se pun legumele și o lingură bună de sare.

Lăsăm să fiarbă la foc mic 3-4 ore bune (până zeama are culoarea laptelui).

Când burta e fiartă,strecurăm zeama și îndepărtăm legumele, piperul, oasele de vită și adidasul de porc. Punem zeama din nou la fiert. Măduva din oase se scoate și se pune în oală.

Lăsăm burta să se răcorească puțin, după care o tăiem fâșiuțe pe care le punem în zeamă.

După ce au fiert împreună 10-15 minute la foc mic, batem cele 4 ouă cu smântâna. Adăugăm treptat zeamă din oală ca să subțiem și, când obținem o compoziție lichidă și omogenă, o turnăm în oală. Punem 3-4 linguri oțet și mai lăsăm să dea câteva clocote.

Piciorul de porc se dezosează, se taie carnea fâșiuțe. Un morcov ras pe răzătoarea mică se pune la călit cu un pic de ulei să se înmoaie puțin. Punem și fâșiile de carne la călit. Adăugăm un vârf de lingură de boia iute sau sos de ardei iute.

Punem carnea și morcovul călit în ciorbă, gogoșarii tăiați cubulețe mici, amestecăm bine și după 2-3 clocote dăm de pe foc.

Legumele se pasează împreună cu usturoiul și se adaugă în oală.

Potrivim de sare și oțet. Punem leuștean tocat.

Servim ciorba fierbinte cu puțin leuștean proaspăt tocat, iar alături de ea mujdei, un ardei iute, oțet și smântână.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *