Socată

Publicat pe Publicat în Uncategorized

În căutările noastre din Dumbrava minunată am găsit și câteva pâlcuri de arbuști de soc. Erau la începutul înfloririi și erau păzite bine de cordoane de cătină, dar am reușit să adunăm destule flori pentru a prepara o delicioasă socată.

Cantități pentru 10 l:

  • 20-22 flori de soc culese când sunt aproape complet înflorite,
  • o lingură de oțet de mere,
  • 600 g miere,
  • 3 lămâi mari, întregi,
  • 8 g drojdie proaspătă,
  • 10 litri de apă de izvor sau plată,

Mod de preparare:

Florile de soc se pun pe fundul borcanului împreună cu coaja de la lămâie tăiată bucățele. Se stropesc cu oțetul de mere și se toarnă mierea să le acopere, iar apoi se adaugă sucul de lămâie. Se adaugă apă cât să depășească amestecul cu un deget şi se lasă până a doua zi. În următoarea zi, se umple borcanul cu apă rece, se amestecă, se adaugă drojdia, se acoperă şi se lasă la loc cald şi însorit încă 2-3 zile. În fiecare zi, se amestecă în borcan dimineaţa şi seara şi se gustă socata. Când a ajuns la aciditatea dorită, se strecoară, se pune în sticle şi se ţine la frigider. Se serveşte rece.
Dacă în sticle puneți și o stafidă, socata va fi mai spumoasă. Dacă puneți câteva frunze de mentă, va fi mai parfumată.
Această socată poate fi preparată și extrasezon cu flori de soc uscate la umbră și ținute în pungi de hârtie.

IMG_3192_v1

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *