Uncategorized

Vreau acvariu – cum procedez?

Acvariu
Acvariu

Un acvariu este o bucățică de natură pe care o aduci în casa ta. Dacă este bine amenajat și utilat, va fi o încântare pentru privitori și un mediu plăcut pentru pești.

Dacă te-ai hotărât să-ți amenajezi un acvariu, trebuie să-ți faci un plan, ce trebuie să conțină următoarele puncte:

  • Unde plasez bazinul? Nu se recomandă la ferestră, în bătaia soarelui sau în zone cu curenți de aer.
  • Cât de mare va fi? În funcție de spațiul disponibil se alege și suportul care trebuie să fie suficient de rezistent, să permită accesul ușor pentru operațiile de întreținere și să adăpostească echipamentele necesare.
  • Ce specii de pești doresc? De multe ori suntem tentați să cumpărăm peștii atrași de frumusețea lor, fără a ne informa dacă putem să le oferim condițiile necesare, dacă speciile pot conviețui împreună, dacă au aceleași cerințe privind calitatea apei, a temperaturii, sau dacă sunt agresivi unii cu alții. Un pește are nevoie, în funcție de dimensiunea la maturitate, de 2 la 4 litri de apă pentru un cm lungime.
  • După ce ai stabilit ce pești îți plac, studiază necesitățile acestora (volum de apă necesar, plante recomandate, substrat/nisip, etc).
  • Nici un bazin, oricât de bine amenajat, nu poate susține viața acvatică dacă nu are echipamentele necesare (filtru, încălzitor, sistem de iluminare)
  • Ce-ar fi un acvariu fără plante, roci, într-un cuvânt fără decor? Unii pești preferă plantele filamentoase, alții tufișurile, alții se mulțumesc cu o îngrămădire atent studiată de pietre. Decorul trebuie să asigure peștilor adăpost, să fie în același timp plăcut celui ce privește și să nu dăuneze viețuitoarelor. Nu uita că decorul micșorează spațiul interior alocat peștilor. De asemenea, sunt pești cărora le place să înoate activ, în cârduri, sau pești mai „sedentari”, mai imobili.
  • Plantele au și ele nevoie de nutrienți pe care, în funcție de specie, și-i asigură din coloana de apă sau din substrat. De asemenea, au cerințe diferite de temperatură, de la o specie la alta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *